Κοινωνία

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Άνοιξε σήμερα Δευτέρα η πλατφόρμα id.gov.gr για την υποβολή αίτησης για τις νέες ταυτότητες.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην ειδική πλατφόρμα μέσω του gov.gr και να υποβάλουν αίτηση. Στη συνέχεια θα λάβουν sms στο κινητό τους, με το οποίο θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού τους στο αστυνομικό τμήμα. Επτά με δέκα ημέρες αργότερα ενημερωθούν εκ νέου με sms προκειμένου να παραλάβουν τη νέα ταυτότητά τους.
 
Σημειώνεται ότι το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων με μέγεθος πιστωτικής κάρτας θα ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά, ενώ η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 χρόνια.
 
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πληρώνουμε διπλά τη νέα ταυτότητα και συγκεκριμένα εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.
 
Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει
 
Στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.
 
Πιο αναλυτικά, στην εμπρόσθια όψη θα υπάρχουν η φωτογραφία και η υπογραφή του πολίτη, ενώ θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης και ο αριθμός πρόσβασης κάρτας (CAN), ενώ στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.
 
Σημεία έκδοσης
 
Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 κινητών κλιμακίων. Τα 60 κινητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.
 
Έως τον Αύγουστο του 2026 θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητες
 
Πολλοί σπεύδουν το τελευταίο διάστημα για να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026 και μετά θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες και καμία άλλη.
 
 

Σχετικά Άρθρα

Σκύρος: Πρόγραμμα εκδηλώσεων έως τέλος Αυγούστου

Evripos 90FM

Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά !

Evripos 90FM

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πότε θα αναρτηθούν στο Taxisnet ! Αναλυτικά οι τιμές!

Evripos 90FM