Τοπικά νέα

Σωκράτης- Ορεινός δρόμος διάσχισης Εύβοιας – Ένας δρόμος αλλιώτικος από τους άλλους

Ένας δρόμος αλλιώτικος από τους άλλους, που διοργανώνεται για 5η συνεχή φορά στη μνήμη του μικρού Σωκράτη μας, ο οποίος αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους, τη φύση και έφυγε από ετούτο τον κόσμο 6 χρόνια πριν.

 

‘Ένας δρόμος με σεβασμό στη φύση, στο τοπίο και στην ιερότητα του βουνού. Εδώ δεν υπάρχουν χρονομετρήσεις, πλαστικές συσκευασίες, μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, εκκωφαντικές μουσικές, αριθμοί κλπ αλλά δίνεται έμφαση στην συμμετοχή, στην απόλαυση της φύσης και στη γνωριμία με τις αρχαιότητες της περιοχής. Απευθύνεται σε πεζοπόρους, αθλητές, αρχαιόφιλους, φυσιολάτρες, οικογένειες με παιδιά. Ένας δρόμος διαφορετικός γιατί γίνεται στο μονοπάτι «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στο Μεγάλο Βουνό, το οποίο περιλαμβάνει και το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι. Το μονοπάτι αυτό ανακαλύφθηκε, καθαρίστηκε και φροντίζεται από τον σύλλογό μας ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ με επιμέλεια και αγάπη.

Εκτός του να τιμήσουμε τη μνήμη του Σωκράτη σκοπός του δρόμου επίσης είναι να αναδείξουμε τις αρχαιότητες (αρχαίο μονοπάτι, αρχαίο Διατείχισμα και οχυρώσεις στο Μεγάλο και το Μικρό Βουνό, πιθανές αρχαιολογικές θέσεις στην κοιλάδα της Σχινέζας) καθώς και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να γνωρίσουμε στο ευρύ κοινό το Δίκτυο μονοπατιών της Αυλίδας (Paths of Avlida – SIDERITIS) με κάποια από τα μονοπάτια να βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη και με καταπληκτική θέα προς αυτήν, τον Ευβοϊκό και την Εύβοια γενικότερα. Το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι έχει μεγάλη ιστορική σημασία γιατί κατά πάσα πιθανότητα συνέδεε το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος με τη αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη (τείχος-δρόμος 12 χλμ) και το αρχαίο φρούριο στην κορυφή του Μεγάλου Βουνού. Μετά τη δημιουργία του Δικτύου μονοπατιών από το 2022 και ειδικά του μονοπατιού ΣΩΚΡΑΤΗΣ, το οποίο «βλέπει» συνεχώς την πόλη, έχει αυξηθεί κατά πολύ η επισκεψιμότητα στην περιοχή. Έχουν επισκεφθεί το Δίκτυο και ειδικά το μονοπάτι ΣΩΚΡΑΤΗΣ σχολεία της περιοχής, σύλλογοι, πεζοπόροι, φυσιολάτρες, επιστήμονες και αρχαιόφιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κυριακή 9 Ιουλίου και ώρα 18.00
 Πεζοπορία 2,5 χμλ σε μέρος του μονοπατιού ΣΩΚΡΑΤΗΣ
 Πεζοπορία 5 χλμ στο μονοπάτι ΣΩΚΡΑΤΗΣ
 Τρέξιμο 10 km για μικρό αριθμό έμπειρων αθλητών- τριών. Ο δρόμος αυτός πραγματοποιείται εκτός ανταγωνισμού και δεν θα διέρχεται από το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι για λόγους προστασίας του αναλημματικού τείχους. Θα έχει ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί περιλαμβάνει και νέα διαδρομή στην Αυλίδα με περάσματα από βράχους και άλλα σημαντικά. Γενικά είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική διαδρομή. Θα υπάρχουν 4 σταθμοί υποστήριξης, (ο ένας εκ των οποίων κοινός). Ειδικά οι δρομείς θα πρέπει να προσέλθουν από τις 17.45.
Κατά μήκος των διαδρομών θα υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες σε σταθμούς οι:
Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας, Σύλλογος ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Σύλλογος Πετριλιωτών, Σύλλογος ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

Σημείο συνάντησης: Παρκινγκ έναντι της Αγίας Μαρίνας, κοντά στον κόμβο (στρογγυλό) του Τσιμεντάδικου, επί του δρόμου Αυλίδας-Δροσιάς, στην πλευρά του δρόμου προς τη θάλασσα.

Βραδινή εκδήλωση στις 21.30 στο θεατράκι Κωτσόπουλου:
Μουσική εκδήλωση με τον Στέφανο Γανωτή και το μουσικό σχήμα «Ηχοβολή» και αφηγήσεις για τον Σωκράτη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Εύβοια: Παροδικές βροχές και συννεφιά – Υψηλή η θερμοκρασία

Evripos 90FM

Εύβοια: Επιδείνωση του καιρού – Λασποβροχές και πτώση θερμοκρασίας

Evripos 90FM

ΨΑΧΝΑ ! Δολοφονία ήταν o θάνατος του νεαρού πατέρα και αγρότη Βαγγέλη Σαλή αν και οι πρώτες ενδείξεις παρέπεμπαν σε αυτοκτονία

Evripos 90FM