Ειδήσεις

Το κίτρινο μπαχαρικό που καταπολεμά πόνο και φλεγμονή – Πόσο αποτελεσματικό είναι

Στο εξαιρετικό μπαχαρικό με το έντονο κίτρινο χρώμα, που δίνει μια ευχάριστη και γήινη γεύση στα φαγητά μας αποδίδονται πλήθος ευεργετικών έως και θεραπευτικών ιδιοτήτων – Ένας ειδικός αξιολογεί τα διαθέσιμα στοιχεία με σκοπό να αποτυπώσει τη δράση του πανάρχαιου αυτού μπαχαρικού

Από το μαγείρεμα μέχρι την καλλυντική του και ιατρική του χρήση, ο κουρκουμάς αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι πολλών πολιτισμών εδώ και περίπου 4.000 χρόνια. Ακόμα και σήμερα, η κατανάλωσή του θεωρείται πολύτιμη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Ωστόσο, ενώ ο κουρκουμάς φέρεται να περιέχει πάνω από 100 διαφορετικές ενώσεις, τα περισσότερα από τα αναφερόμενα οφέλη του για την υγεία συνδέονται με συγκεκριμένες ενώσεις που ονομάζονται κουρκουμινοειδή – με πιο άφθονη την κουρκουμίνη. Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες που έχουν αποκαλύψει τα πλεονεκτήματά του, έχουν πραγματοποιηθεί σε κύτταρα και σε ζώα, καθιστώντας τις πραγματικές επιδράσεις στον άνθρωπο λιγότερο σαφείς.

Επομένως, τι μένει να κρατήσουμε πρακτικά σχετικά με τα οφέλη του; Ο Duane Mellor, Επικεφαλής της Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston, με άρθρο του στο The Conversation, συνοψίζει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε και να προσέξουμε.

Αρχικά, πολλές από τις πιθανές επιδράσεις του κουρκουμά στην υγεία έχουν συνδεθεί με τις φαινολικές ενώσεις του, οι οποίες, στο εργαστήριο, έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

 

Σχετικά Άρθρα

Καιρός -Εύβοια: Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με τοπικές βροχές

Evripos 90FM

Σε εξέλιξη σύσκεψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Evripos 90FM

Χάος στο Taxisnet! Μπλοκάρει τις 12 δόσεις αποπληρωμής φόρων

Evripos 90FM