Ειδήσεις

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για τις 72 και 120 δόσεις

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την ένταξη των οφειλετών του Δημοσίου στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, με το ενδιαφέρον που έχει υπήρχε έως τώρα από τους φορολογούμενους να είναι χαμηλό.

 

Περίπου 40.500 φορολογούμενοι από ένα σύνολο δυνητικών δικαιούχων πάνω από 200.000 έχουν υποβάλει αίτηση για επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας και των 120 δόσεων καθώς και για ένταξη στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Παρά το γεγονός ότι η ένταξη στις ρυθμίσεις ήταν χαμηλή, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είχε διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην υποβολή αιτήσεων, καλώντας τους οφειλέτες να ενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία, κερδίζοντας ευεργετήματα όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις
Οσοι οφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τα τέλη του μήνα κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων ακόμα και πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο αριθμός των οφειλετών στο Δημόσιο αυξήθηκε τον περασμένο Μάιο και έφθασε σε 4.471.762 άτομα από 3.687.278 που ήταν τον Απρίλιο, με 2.032.278 εξ αυτών να είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

«Στα μανταλάκια» οι μεγαλοοφειλέτες
Παράλληλα στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και για τους μεγαλο-οφειλέτες ώστε να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προκειμένου να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.

Με το ηλεκτρονικό «ραβασάκι» που έλαβαν από την ΑΑΔΕ, όσοι έχουν χρέη στην Εφορία ή τον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας, έχουν προθεσμία το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Στις 4 Αυγούστου 2023 όσοι θα έχουν γυρίσει την πλάτη στις ρυθμίσεις θα δουν το όνομά τους να βγαίνει «στα μανταλάκια».

Λίφτινγκ στους όρους της πάγιας ρύθμισης
Εν τω μεταξύ, λίφτινγκ στους όρους της πάγιας ρύθμισης των 24-48 δόσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ώστε να καταστεί πιο ελκυστική για τους οφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, μετά την περιορισμένη ανταπόκριση που είχαν οι τρέχουσες ρυθμίσεις των 36 – 72 και 120 δόσεων.

Στο τραπέζι όπως αναφέρουν πληροφορίες υπάρχει σχέδιο για μια σειρά από παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση από το φθινόπωρο και μετά όπως:

ο διαχωρισμός των οφειλετών ανάλογα με το είδος της οφειλής (βασική οφειλή ή πρόστιμα)
η μείωση του επιτοκίου
ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μικρής αύξησης των δόσεων για τις τακτικές οφειλές.
Η κουλτούρα πληρωμών
Ωστόσο, αυτό που τονίζουν αρμόδιες πηγές είναι ότι η σχετική συζήτηση και η λήψη αποφάσεων δεν είναι απλή υπόθεση, από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται υπό το άγρυπνο μάτι των αγορών, εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Πρόσθετο αγκάθι είναι η αντίδραση των θεσμών σε ρυθμίσεις που κατά την άποψη τους υπονομεύουν τη κουλτούρα των πληρωμών. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού στο οικονομικό επιτελείο σχηματίσουν μία συνολική εικόνα για τις ρυθμίσεις οφειλών και εξάγουν σαφή συμπεράσματα για τα τρωτά τους σημεία.

Σημειώνεται ότι η πάγια ρύθμιση αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Τακτικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) ρυθμίζονται σε έως 24 έντοκες δόσεις.

Τα επιτόκια και τα πρόστιμα της πάγιας
Όσο αυξάνονται οι δόσεις, όμως τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 13-24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανεβαίνει στο 5,87%.

Επίσης, σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,87% ετησίως μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα, τόκοι, προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν ύστερα από ελέγχους).

Στα μειονεκτήματα παραμένει το γεγονός του επιβαλλόμενου προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης. Η εν λόγω προσαύξηση ανέρχεται στο 15% και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης, ώστε να μη χαθεί η ρύθμιση.

 

Σχετικά Άρθρα

O Mητροπολίτης Παύλος «ξαναχτυπά»: Δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα Χριστιανός και Χρυσαυγίτης

Evripos 90FM

Σταθάκης: Έχουμε αποθεματικά 3-4 δισ. ευρώ στην ΤτΕ για να καλύψουμε τις ανάγκες μας

Evripos 90FM

Δολοφονία στην Κυψέλη: Στον εισαγγελέα η μητέρα του 7χρονου Ανδρέα – «Δεν είδα και δεν άκουσα τίποτα» υποστηρίζει

Evripos 90FM