Ειδήσεις

Στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο στον Evripo 90,0 FM” με την Νίκη Σμπιλίρη μίλησε η ψυχολόγος Κατερίνα Γέρου για το άγχος των Πανελλαδικών και ποιος ο ρόλος του γονέα

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι Πανελλαδικές εξετάσεις , και αναμφίβολα, τις ημέρες των Πανελληνίων μαθητές και γονείς κατακλύζονται από συναισθήματα αγωνίας και άγχους, και όλα αυτό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην ψυχική κατάσταση των μαθητών και γονέων, προκαλώντας ακόμα και οικογενειακές εντάσεις και συγκρούσεις.

Στον Evripo 90fm και στην εκπομπή Σαββατοκύριακο στον Evripo με την Νίκη Σμπιλίρη παραχώρησε συνέντευξη η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Γέρου, μιλώντας για το άγχος που βιώνουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών, για τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι έφηβοι, και φυσικά για τον καθοριστικό ρόλο των γονέων.

Η κα Γέρου τόνισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι από τις εξετάσεις δε κρίνεται το μέλλον τους, ενώ οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα ήρεμο περιβάλλον την περίοδο της προετοιμασίας των παιδιών για τις εξετάσεις.

Οι γονείς είναι απαραίτητο να οπλιστούν με κατανόηση και υπομονή χωρίς να μεταδίδουν στα παιδιά τους το δικό τους άγχος. Θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους από πολύ νωρίς πώς να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις, όπως οι εξετάσεις, να διαχειρίζονται το άγχος τους, να είναι παραγωγικά, να δοκιμάζονται και να προχωράνε. 

Οι γονείς οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταδίδουν τις δίκες τους προσδοκίες και επιθυμίες στα παιδιά . Αντίθετα θα πρέπει να προετοιμάζουν τα παιδιά τους για κάθε ενδεχόμενο, να τα μάθουν πως η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής. Όπως επίσης καλό θα ήταν να τους γίνει αντιληπτό πως με το ενδεχόμενο αποτυχίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις δεν έρχεται το τέλος του κόσμου, καθώς οι εναλλακτικές επιλογές από εκεί και πέρα μπορεί να είναι πολλές

 Οι γονείς πρέπει να ακούν τα αιτήματα και τα σήματα που εκπέμπουν τα παιδιά καθώς  τους χρειάζονται δίπλα τους με κατανόηση και αποδοχή. Θα πρέπει να δώσουν χρόνο και χώρο στα παιδιά τους να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα, χωρίς λογοκρισία και κριτική. Και εν τέλει η προσωπική αξία των μαθητών δεν εξαρτάται από την επιτυχία τους στις εξετάσεις.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν ένα μόνο κομμάτι στη ζωή του έφηβου και της οικογένειάς του και όχι την ίδια τη ζωή, γι αυτό το λόγο θα πρέπει οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους να προχωράνε πέρα από κάθε αντιξοότητα.

 

Σχετικά Άρθρα

«Σκούρα» για όσους κόλλησαν 2η φορά κορονοϊό – Τα «κουσούρια» που αφήνει μέσα στο επόμενο 6μηνο

Evripos 90FM

Σημαντικές αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων «Μαχαίρι» σε επιδόματα και υπερωρίες

Evripos 90FM

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά γενετική τροποποίηση σε ανθρώπινα έμβρυα

Evripos 90FM