Ειδήσεις

Παράταση για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Μέχρι πότε, η νέα προθεσμία

Ανακοινώθηκε παράταση κατά έναν μήνα, της προθεσμίας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που δίνει τη δυνατότητα σε ωφελούμενους να υλοποιήσουν παρεμβάσεις σε κατοικίες και κτήρια.

Η νέα προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου 2023.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η εν λόγω παράταση για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» κρίνεται επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση των εργασιών από τους ωφελούμενους, όμως θα είναι η τελευταία.

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» τρέχει παράλληλα με το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους.

Οι αλλαγές στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη, οι επενδύσεις για τα νοικοκυριά μέσω των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ» και άλλων δράσεων θα ανέλθουν σε 642 εκατ. ευρώ/έτος για την περίοδο 2021-2025 και σε 935 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2026-2030.

Όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι οδηγοί για τα πολύ-αναμενόμενα προγράμματα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» και «Εξοικονομώ για νέους» (για ηλικίες 18 έως 39 ετών), θα δημοσιευθούν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, ώστε να ανοίξουν και οι πλατφόρμες.

Όσο για το επόμενο «Εξοικονομώ» για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την άνοιξη. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι στο τρέχον «Εξοικονομώ» αρκετοί δικαιούχοι δεν προχώρησαν στην ολοκλήρωση των εργασιών καθώς λόγω της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης οι τιμές των υλικών έχουν εκτοξευθεί με συνέπεια να έχει αυξηθεί και το κόστος των παρεμβάσεων. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας τα κονδύλια δεν θα χαθούν, αλλά θα περάσουν στα επόμενα προγράμματα.

Παράλληλα, «τρέχει» το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, στο οποίο επίσης πολλοί δικαιούχοι των εκπτωτικών voucher δεν τα χρησιμοποίησαν, κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων, γι΄ αυτό προστέθηκαν 140.000 επιλαχόντες. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα δύο προγράμματα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (ο οδηγός εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο) και ηλιακών θερμοσιφώνων.

Το ΥΠΕΝ στην πρότασή του για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, προτείνει μεταβολή του δείκτη ενεργειακής αποδοτικότητας ειδικά για τον οικιστικό τομέα, με στόχο από περίπου 97 kWh/τ.μ. (κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο) που κατανάλωνε το 2022 να πέσει στα 78 kWh/τ.μ. το 2030 και στα 54 kWh/τ.μ. το 2050.

Όσο για την τελική κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών από 26%, ήτοι 4.106 Ktoe (τόνος ισοδύναμου πετρελαίου) το 2020, σχεδιάζεται να πέσει στο 24% (4.210 Ktoe) το 2025, στο 22% (3.630 Ktoe) το διάστημα 2030 – 2035, ώστε να περιοριστεί τελικά το 2050 στα 2.999 Ktoe.

 

Σχετικά Άρθρα

12η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών- τριών

Evripos 90FM

Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

Evripos 90FM

Καιρός: Συνεχίζονται οι βροχές και η πτώση της θερμοκρασίας

Evripos 90FM