Ειδήσεις

Κρυοθεραπεία: Πόσο καλό μας κάνει το παγωμένο ντους – Και ποιους κινδύνους κρύβει

Οι θεραπείες με κρύο νερό κερδίζουν τελευταία όλο και περισσότερους υποστηρικτές, που επιλέγουν ένα από τα πιο απλά φυσικά «παυσίπονα»: να γυρίσουν στο κρύο τη θερμοκρασία στο ντους. Κρύβονται όμως και κίνδυνοι εκτός από οφέλη σε αυτή την πρακτική; Τρεις ειδικοί εξηγούν τι θα πρέπει να προσέξετε.

Μια τάση – από τις πολλές- που επικρατεί στα sociall media είναι τα ντους με κρύο νερό, καθώς όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν τα πιθανά τους οφέλη. Άλλωστε στη χώρα μας οι χειμερινοί κολυμβητές μένουν εδώ και χρόνια πιστοί στις παγωμένες βουτιές.

Και η επιστήμη, όμως, έχει αποφανθεί ότι η κρυοθεραπεία κάνει καλό στην ψυχική και σωματική υγεία, θεραπεύοντας καταστάσεις όπως την κατάθλιψη, τον πόνο και τις ημικρανίες 

Κερδισμένοι από τα παγωμένα νερά βγαίνουν και οι αθλητές, μειώνοντας τον μυϊκό πόνο και να επιταχύνοντας τον χρόνο αποκατάστασης, παραμένοντας στο κρύο νερό, θερμοκρασίας 10-15°C, για περίπου δέκα λεπτά.

Παρόλα αυτά, μια έρευνα από το 2014 διαπίστωσε ότι μπορεί να πρόκειται απλώς για ένα φαινόμενο placebo. Όντως, όπως επισημαίνουν τρεις ειδικοί από το Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ με άρθρο τους στο The Conversation, η δρ. Heather Massey, Ανώτερη λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών και Υγείας της Σχολής Αθλητισμού, Υγείας και Επιστήμης της Άσκησης, η δρ. Clare Eglin, Κύρια Λέκτορας στη Σχολή Αθλητισμού, Υγείας και Επιστήμης της Άσκησης, και ο δρ. Mike Tipton

Καθηγητής Ανθρώπινης και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας, οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

 

Σχετικά Άρθρα

Σοκ για 13χρονη στη Λαμία. Κατήγγειλε πως την ακολουθούσε βαν. Τι έδειξε η έρευνα της αστυνομίας

Evripos 90FM

Μήλος: Πλοίο με 160 επιβάτες δεν μπορεί να δέσει στο λιμάνι λόγω της κακοκαιρίας και των ισχυρών ανέμων

Evripos 90FM

Κορονοϊός: 27.766 νέα κρούσματα, 85 θάνατοι, 654 διασωληνωμένοι! Πάνω από 500 στην Εύβοια!

Evripos 90FM